امروزه بسته بندی نقش مهمی را در شمار زیادی از صنایع مختلف ایفا میکند، که صنایع تولید و پخش دارو نیز از این قاعده مستثنی نیست و بازار بسته بندی دارو در این سعنت پرسود برای خود جایگاه ویژهای دارد. باتوجه به تحقیقاتی که در زمینه استانداردهای بسته بندی دارو انجام شده است نتایج جالبی از جمله رشد 6.3 درصدی سالانه این بازار به دست آمده است.
البته لازم به ذکر است که مانند هر کار دیگری پیش از ورود به صنعت بسته بندی دارو لازم است تا تحقیقات لازم در زمینه الزمات و استانداردهای طراحی و تولید بسته بندی در این زمینه به دست آورید, چراکه با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی و تنوع روشهای چاپ و مواد اولیه به کار رفته در فرآیند تولید بسته بندی دارو لازم است تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید. در همین راستا در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به بررسی استاندارهای بسته بندی دارو فرآیند طراحی آن بپردازیم، پس اگر شما نیز جزو آن دسته از افراد کنجکاو در این زمینه هستید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
فرآیند چاپ و بسته بندی دارو
جالب است بدانید که هر کار چاپی از چالشهای منحصر به فردی برخوردار است که وابسته به نوع محصول مورد نظر است، اما در فرآیند تولید بسته بندی دارو چالشهای بسیار زیادی وجود دارد که بیشتر از سایر محصولات به چشم میآید. برای مثال برای چاپ جعبههای دارویی دستگاههای مخصوصی وجود دارند که چاپخانهدار باید آنها را داشته باشد چراکه صاحبان شرکتهای دارویی معمولا حساسیت زیادی روی چاپ بسته بندی محصولات دارویی خود دارند و تمایل دارند که عملیات چاپ بسته بندی دارو کاملا اصولی و قابل اعتماد باشد. در ادامه به بررسی چند مورد از اصول بسته بندی دارو میپردازیم.
حفظ یکدستی چاپ
در هنگام چاپ این نوع از بستهبندی باید یکدستی چاپ در تمام مدت حفظ و سپس تمامس فرمها و جعبههای چاپ شده کنترل کیفیت چشمی شود، این مسئله بدان معناست که نباید هیچ گونه فونت غیرقابل خواندنی بر روی کار چاپی وجود داشته باشد، از این رو لازم است تا درون چاپگرها به یک دوربین امنیتی مجهز شود تا بتوانید تمامی کارها را کنترل کنید. درست است که این مسئله میتواند باعث کند شدن فرآیند چاپ بسته بندی دارو شود، اما در نهایت با تضمین کیفیت کار چاپی تولید شده جبران خواهد شد.
تصاویر چاپی
یکی دیگر از مواردی که در فرآیند چاپ این نوع از بسته بندی تبدیل به چالش شده است تصاویری است که بر روی بسته بندیها چاپ میشود، چراکه گاها این تصاویر ربطی به محتویات دارویی محصول ندارد و بیشتر جنبه کاربردی و جذب مخاطب داشته که این مسئله میتواند فرآیند چاپ را برای چاپخانه پیچیده کند. تصاویر موجود بر روی بسته بندی نحوه کار چاپ و دستگاهی که باید از آن برای چاپ استفاده کرد را برای چاپگر مشخص میکند که تمامی این موارد بر قیمت تمام شده چاپ تاثیرگذار است.
استانداردهای طراحی و تولید بسته بندی محصولات دارویی
همانطور که پیشتر به آن پرداختیم تولید و طراحی جعبههای بسته بندی محصولات دارویی از اهمیت و استاندارهای ویژهای برخوردار است که در فرآیند طراحی و تولید آن لازم است تا تمامی این موارد رعایت شود، در ادامه به بررسی چند مورد مهمترین موارد این استاندارهای میپردازیم.
- واضح بودن فونت و سایز عبارات روی جعبه
- طراحی جعبه مطابق با استاندارهای داروسازی ملی و بینالمللی، معمولا در طراحی جعبههای دارویی از طرحهای ساده استفاده میشود و اطلاعاتی اعم از نوع دارو، دز دارو، نام دارو، هشدارها، نحوه مصرف و مشخصات تکمیلی که فهم آن برای مصرف کننده راحت باشد قرار میگیرد.
- طراحی سایز جعبه مطابق با استاندارهای مشخص شده
- استفاده از علائم و اشکالی که به خوبی مشخص کننده دارو باشد بر روی بسته بندی
- وجود طرح مناسب با رده سنی مصرف کننده دارو بر روی بسته بندی
- استفاده از رنگهای خاص جهت هشدارها و اعلام خطر
- وجود خط بریل بر روی داروها برای افراد نابینا
- طراحی بسته بندی باید به گونهای باشد که چینش و انبارداری آن برای داروخانه راحت باشد
کارتن مورد استفاده در بسته بندی دارویی
یکی از مهمترین مواردی که در انتخاب کارتن بسته بندی داروها باید به آن توجه کرد جنس کارتن است، جنس کارتن بسته بندی باید به گونهاس باشد که از محصول در برابر ضربه، رطوبت و نور خورشید محافظت کرده و همچنین مطابق با تمامی استانداردهای تعریف شده از سوی سازمان بهداشت باشد. مقوا مورد استفاده در این نوع از بسته بندیها، مقواهای مخصوصی به نام ایندربرد بوده که در بازار آنها را با نام مقوای بهداشتی نیز میشناسند و در گراماژهای مختلفی تولید میشود.
سخن آخر
باتوجه به مطالب ذکر شده در این مقاله باید متوجه شده باشید که جعبه دارو یکی از مهمترین اصول این بسته بندیها محسوب میشود، چراکه صنعت طراحی و چاپ جعبه دارو صنعتی بسیار بزرگ و پیچیده بوده که از سطح امنیت بسیار بالایی نیز برخودار است. جالب است بدانید که بسیاری از برندهای مطرح در این زمینه تمایل به تیراژهای چاپ بسته بندی کم ولی با تنوع بالا دارند چراکه قوانین استاندارهای تولید جعبههای دارو به سرعت تتغییر میکنند؛ از این رو برای شرکتهای داروسازی از نظر اقتصادی چاپ جعبه در تیراژ بالا اصلا به صرفه نیست.
در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی اصول و استاندارهای طراحی و چاپ بسته بندی دارو پرداختیم، امیداریم مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.
دیدگاه خود را بنویسید