از گذشته تا به امروز با پیشرفت روزافزون صنعت چاپ، پیدایش انواع دستگاهها، روشهای چاپ و تلاش روزانه برای تولید ماشینهای مختلف در صنعت چاپ، انواع مختلف چاپ مانند چاپ افست در صنایع بستهبندی اهمیت ویژهای پیدا کردهاند. چاپ افست تحت عنوان چاپ لیتوگرافی نیز شناخته میشود. این روش از چاپ، روشی برای چاپ در تعداد انبوه است که در این نمونه چاپ، تصاویر و رنگها به کمک غلطکهای مشخص شده روی صفحات فلزی حرکت کرده و نتیجه کار چاپی با کیفیت بالا خواهد بود.
جالب است بدانید که چاپ افست یکی از به صرفهترین روشهای چاپی برای چاپ در مقادیر انبوه میباشد؛ از این رو در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به ارائه توضیحی در خصوص این نوع از چاپ و همچنین بررسی مزایای آن بپردازیم، پس اگر شما نیز به دنبال شناخت چاپ افست و مراحل کار آن میباشید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
(چاپ افست)
چاپ افست چیست؟
پیدایش اولیه چاپ افست در واقع به روشی مقرون بهصرفه برای بازسازی آثار هنری بازمیگردد. اولین دستگاه چاپ افست در سال 1875 توسط فردی به نام رابرت بارکلی ساخته شد و رفتهرفته با گذشت زمان و پیشرفت روز افزون تکنولوژی برای اولین بار در سال 1903 شرکت مطبوعاتی پیتر پرس برای چاپ روزنامههای خود از این نوع چاپ استفاده کرد.
این نوع از چاپ به صورت کلی متشکل از چهار رنگ اصلی قرمز، آبی، زرد و مشکی است که در برخی موارد با توجه به نیاز موجود میتوان از رنگهای بیشتری نیز استفاده کرد. چاپ افست به کمک زینک یا همان پلیت با توجه به طرح و رنگ مدنظر از طریق لیزر بر روی یک ورقه فلزی که به آن زینک میگویند نوردهی میکند، بدینگونه بخشهایی از سطح ورق مذکور که نور لیزر به آن برخورد میکند در واحد ظهور از بین نرفته و منجر به ایجاد شدن نقش طرح توسط ترام یا همان نقطههای ریز خواهد شد.
محصولات چاپ افست
این نوع از چاپ را بیشتر بر روی مقوا و کاغذ استفاده میکنند. برای چاپ محصولاتی اعم از کاتالوگ، پوستر، ست اداری، کارت ویزیت، انواع جعبههای بستهبندی کارتنی و مقوایی، کتاب، نشریات، روزنامهها، پاک و به طور کلی هر نوع محصولی که جنس آن از نوع کاغذ، مقوا، پلیتهای فلزی یا پلاستیکی و نیازمند چاپ در تیراژ و کیفیت بالاست از این نوع چاپ استفاده میشود.
(دستگاه چاپ افست)
مراحل کار و دستگاه چاپ افست
مدلهای مختلفی از دستگاه چاپ افست وجود دارد که تفاوت اصلی آنها در سایز چاپی و تعداد ستونهای رنگی دستگاه میباشد. سایز چاپی در واقع بدین منظور است که دستگاه چاپی مدنظر قابلیت پشتیبانی از چه سایزهایی برای چاپ روی کاغذ و مقوا را دارد. ستونهای رنگی نیز در دستگاه چاپی بین 1 تا 7 ستون است، البته در حالت عادی تعداد این ستونها 4 عدد بوده ولی در موارد خاص تا 16 عدد نیز افزایش مییابد. هر کدام از این ستونها نشاندهنده یک رنگ در دستگاه چاپ میباشند.
لازم به ذکر است که نباید چاپ افست را با چاپ دیجیتالی یکسان در نظر گرفت چرا که چاپ دیجیتال برای تعداد محدود چاپ مورد استفاده قرار میگیرد و عملکرد آن بیشتر مشابه با یک پرینتر است. در ادامه به بررسی مراحل کار این چاپ میپردازیم، توجه داشته باشید که این مراحل از اهمیت بالایی برخوردارند که بیتوجهی یا داشتن نگاهی سطحی به آنها میتواند منجر به دریافت یک خروجی بیکیفیت از چاپتان شود.
مرحله اول طراحی
این مرحله اولین و مهمترین مرحله چاپ است، در این بخش منظور از طراحی ویرایش یا ادغام چند تصویر با یکدیگر نمیباشد، بلکه منظور خلق یک اثر نسبت به برند یا محصول مورد نظر میباشد تا با بتواند به راحتی با مخاطب خود که همان مشتری است ارتباط برقرار کرده و این ارتباط بهگونهای باشد که خروجی آن منجر به فروش محصول و خرید آن توسط مشتری شود. پرکاربردترین نرمافزارهایی که در صنعت چاپ برای طراحی از آنها استفاده میشود، ایلوستریتور، تری دی مکس و کورل است.
مرحله دوم لیتوگرافی (تهیه زینک)
تعریف کلی لیتوگرافی درواقع به تبدیل تصویر دیجیتالی یا همان تصویر طراحی شده به یک پلیت مکانیکی قابل لمس که پیشتر نیز بدان اشاره کردیم اطلاق میشود. کلمه لیتوگرافی یک کلمه یونانی بوده که در آن لیتو به معنای سنگ و گرافی به معنای هک کردن میباشد. پس از اینکه زینک مورد نظر از فایلهای طراحی به کمک نوردهی تهیه شد، از هر رنگ موجود یک زینک تهیه کرده و در مرحله بعدی عملیات چاپ آغاز میشود.
مرحله سوم عملیات چاپ
در تصویر ذیل نمای کلی از درون یک دستگاه چاپ افست را مشاهده میکنید که در ادامه به کارکرد آن خواهیم پرداخت.
(نمای کلی از درون دستگاه چاپ افست)
- کاربرد غلطک رنگ برای کم و زیاد کردن مقدار و نوع رنگ است.
- غلطک آب برای تمیز کردن غلطک زینک است.
- کاربرد و عملکرد غلطک زینک را پیشتر به طور کامل توضیح دادیم.
- غلطک لاستیکی باعث چاپ طرح بر روی کاغذ میشود.
- با توجه به ضخامت کاغذ، غلطک فشار باعث کم و زیاد شدن و فشار و مقدار رنگ چاپ خواهد شد.
غلطک رنگ بر روی غلطک زینک با غلطک آب درگیر است تا مناطقی که دارای جوهر است و نیازمند به آب نیست از روی سیلندر پاک شود، غلطک لاستیکی در جهت عکس غلطک زینک قرار دارد و با حرکت غلطک زینک روی غلطک لاستیکی آب فشرده شده و جوهر به صورت تصویر آیینهای روی کاغذ ظاهر میشود. درنهایت غلطک فشار که استوانهای فولادی است باعث میشود تا تصویر غلطک لاستیکی روی سطح چاپ به صورت دقیق و کامل چاپ شود.
مزایای چاپ افست
- اصلیترین مزیت این نوع از چاپ کیفیت بالای تصاویر چاپ شده است که رنگهای چاپی به صورتی کامل روی کاغذ تثبیت شدهاند.
- از آن جایی که این نوع از چاپ قابلیت چاپ در تیراژ بالا را دارد، برای سازمانهای متوسط و بزرگ بسیار مقرون به صرفه است.
- از آنجایی که این نمونه چاپ قابلیت کنترل جریان جوهر را دارد تمام تصاویر چاپی شما در تیراژ بالا دارای کیفیت بالای چاپی یکسان خواهد بود.
- این نوع از چاپ برای بسیار از سطوح مناسب بوده و کیفیت تصاویر چاپی به راحتی از بین نخواهد رفت.
- با توجه به استحکام بالای صفحات فلزی در این نوع چاپ، دستگاهای آن دوام بالاتری نسبت به دیگر دستگاههای چاپی دارند.
سخن آخر
در این مطلب از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی چیستی چاپ افست پرداختیم، این نمونه از چاپ یکی از انواع چاپهایی است که صنایع بستهبندی برای چاپ بر روی کارتنهای بستهبندی از آن استفاده میشود. کارتن سازی کیهان میهن با فعالیت در زمینه تولید بستهبندیهای کارتنی برای انواع محصولات جهت عرضه به بازار داخلی یا صادرات از بهترین روشهای چاپ برای تولیدات خود استفاده میکند، ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.
دیدگاه خود را بنویسید