یکی از روش‌های رایج در صنایع بسته‌بندی و چاپ سلفون کشی کاغذ و مقوا می‌باشد، از این روش به ویژه برای بسته‌بندی محصولات دارویی و غذایی استفاده فراوانی می‌شود. سلفون یکی از انواع پلاستیک بوده که از نظر بهداشت مورد تایید واقع شده و می‌توان آن را برای بسته‌بندی محصولاتی که رعایت نکات بهداشتی در آن‌ها از ضرورت بالایی برخوردار بوده استفاده کرد. محافظت بالای سلفون در برابر آلودگی‌ها باعث شده تا یکی از کاربردهای اصلی و رایج این ماده برای بسته‌بندی مواد غذایی، دارویی و کشاورزی باشد، لازم به ذکر است که در فرآیند تولید سلفون از موادی استفاده می‌شود که در برابر تابش نور خورشید و فساد زودهنگام مقاوم می‌باشد؛ از این‌رو می‌تواند مواد دارویی و خوراکی را از این موارد در امان نگه دارد.

کاربرد سلفون کشی در کارتن و مقوا تنها محدود به بسته‌بندی‌های مواد غذایی یا دارویی نمی‌شود بلکه کاربردهای دیگری نیز دارد که در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم علاوه بر آشنایی با سلفون با دلایل مختلفی که برای کاغذ و مقوا از سلفون کشی استفاده می‌شود آشنا شویم، پس اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که به دنبال آشنایی با این مفهوم می‌باشید پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

سلفون کشی

(سلفون)

سلفون چیست؟

سلفون درواقع جنسی از پلاستیک می‌باشد که به صورت یک لایه بسیار نازک پلاستیکی است، همانطور که در ابتدای متن به آن اشاره کردیم عمده مصرف سلفون برای زیبایی و بهداشت بسته‌بندی استفاده می‌شود و باعث بالا رفتن میزان بهداشت بسته‌بندی‌ها خواهد شد. از سلفون می‌توان هم در لایه بیرونی و هم لایه درونی بسته‌بندی‌ها استفاده کرد، برای مثال در هنگام صادرات کالاها یکی از بهترین روش‌های افزایش بهداشت بسته‌بندی، سلفون کشی لایه بیرونی و درونی بسته‌بندی می‌باشد. سلفون‌ها در سه نوع شفاف، صدفی و متالایز موجود می‌باشد که در ادامه به بررسی هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت. 

  • سلفون شفاف: سلفون شفاف نسبت به دو نوع دیگر آن از قیمت پایین‌تری برخوردار است و این مسئله باعث محبوبیت آن شده. در زمان‌هایی که نیاز است تا مشتری بتواند محصول مورد نظر خود را ببیند از این نوع سلفون استفاده می‌شود.
  • سلفون صدفی: این نوع از سلفون را برای موادی که لازم است در سردخانه و یخچال نگهداری شود، مانند مواد غذایی فاسد شونده استفاده می‌کنند.
  • سلفون متالایز: سلفونی که در بسته‌بندی خوراکی‌هایی مانند چیپس، کیک و موارد این چنینی استفاده می‌شود، سلفون متالایز می‌باشد.

سلفون کشی به چه معناست؟

تا به حال تجربه پاره کردن کارت ویزیت را داشته‌اید؟ اگر تجربه این کار را داشته باشید حتما متوجه یک لایه پلاستیکی بر روی مقوای آن در هنگام پاره کردن شده‌اید. این مثال را می‌توان به عنوان یک مثال ساده از سلفون کشی در کاغذ و مقوا در نظر گرفت. اگر بخواهیم حرفه‌ای‌تر به تعریف سلفون کشی بپردازیم، می‌توان اینگونه بیان کرد که سلفون کشی به عملیاتی گفته می‌شود که در طی آن یک لایه پوششی نازک از جنس پلی‌پروپیلن پس از مراحل چاپ بر روی سطح کار مورد نظر می‌چسبانند.

سلفون روی کارت ویزیت

(سلفون روی کارت ویزیت)

دلایل و موارد رایج سلفون کشی

سلفون کشی دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد در ادامه به برخی از مهم‌ترین دلایلی که در صنایع بسته‌بندی از سلفون کشی استفاده می‌شود پرداختیم:

  • از رنگ و چاپ انجام شده روی محصول مورد نظر محافظت می‌کند.
  • به کمک افکت‌هایی که باعث رفلکس نور و درخشان‌تر جلوه دادن رنگ‌ها خواهد شد منجر به جلوه بیشتر و زیبایی بسته‌بندی می‌شود.
  • مقاومت کاغذ و مقوا را در برابر پارگی افزایش می‌دهد.
  • باعث حفاظت از محصول داخل بسته‌بندی از نفوذ مایعات و یا رطوبت می‌شود.
  • علاوه بر محافظت در برابر پارگی، در مواردی مانند مچاله، تاخوردگی، سایش و چروک‌شدن نیز از کاغذ و مقوا محافظت می‌کند.

موارد فوق‌الذکر دلایلی بود که در بسته‌بندی‌ها از سلفون کشی استفاده می‌شود، اما در مواردی شرایط ایجاب می‌کند که حتما از سلفون برای محصولات استفاده شود که در ادامه به چند نمونه از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • مواردی مانند جلد مجلات و کتاب‌ها
  • برای انواع کارت ویزیت، کارت‌های تولد، تبریک، عروسی و موارد این چنینی
  • بسته‌بندی محصولات آرایشی، بهداشتی، دارویی و خوراکی

روش اتصال سلفون

(روش اتصال سلفون)

انواع روش‌های اتصال در سلفون کشی

سلفون را به دو روش می‌توان بر روی سطح مورد نظر اتصال داد، اولین نوع آن سلفون نوع چسبی پایه در آب است. عملکرد این نوع از سلفون بدین صورت است که از قبل چسب روی آن به صورت غیرفعال وجود داشته و در صورت تماس با آب چسب روی آن فعال شده و به سطح مورد نظر می‌چسبد؛ از این نوع سلفون بیشتر برای بسته‌بندی‌های مقوایی که در تیراژ بالا تولید می‌شوند استفاده می‌شود، علت آن هم مقرون به صرفه بودن آن به دلیل قیمت پایینش می‌باشد.

نمونه دیگر از سلفون نوع حرارتی آن می‌باشد که به کمک حرارت می‌توانید آن را بر روی سطح مورد نظر بچسبانید. برخی از افراد اشتباها این نوع از سلفون را با لمینت یکی می‌دانند، لازم به ذکر است که این دو کاملا با یکدیگر متفاوت می‌باشند. تفاوت اصلی این دو در گرماژ مواد مورد استفاده در دو روش سلفون حرارتی و لمینت است.

در لمینت گرماژ مواد مورد استفاده بالا بوده و در نتیجه کار محصول سنگین و غیر منعطف بوده که تا کردن آن بسیار سخت می‌باشد، اما در سلفون کشی تغییری در وزن محصول ایجاد نخواهد شد و خاصیت انعطاف‌پذیری خود را نیز حفظ می‌کند.

سخن آخر

با توجه به مواردی که در این مطلب به آن‌ها پرداختیم باید متوجه شده باشید که سلفون کشی در صنایع بسته‌بندی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، به ویژه نقش مهمی در بسته‌بندی محصولاتی که لزوم محافظت در برابر رطوبت و نفوذ مایعات در آن‌ها بالاست، همچنین برای افزایش مقاومت کاغذ و مقوا در برابر پارگی و تا پیچ‌خوردگی نیز بسیار مفید و کارآمد می‌باشد. در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی ضرورت استفاده از سلفون کشی برای کاغذ و مقوا پرداختیم، امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.