چسب نشاسته یکی از پرکاربردترین نمونه‌های چسب در صنایع بسته‌بندی، کارتن‌سازی، چاپ و مقواسازی، به دلایلی اعم از مقرون به صرفه بودن این نوع از چسب می‌باشد؛ چراکه چسب نشاسته از ماده ارزان قیمتی تولید می‌شود و همچنین موارد دیگری همچون قابلیت تخریب‌پذیری بیولوژیکی و به دست آمدن از منابع تجدید شونده، آلودگی کم برای محیط زیست، قدرت چسبندگی بالا ازجمله دلایلی محبوبیت آن است. 

نشاسته در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد در صنایع کاغذسازی نیز علاوه برچسب نشاسته کاربردهای دیگری از جمله آهار و اندود کاغذ نیز دارد. صنایع بسته‌بندی اغلب از چسب نشاسته برای روکش کردن بسته‌بندی‌ها، ساک‌های کاغذی و مقواهای کنگره‌ای استفاده می‌شود. در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به بررسی ویژگی‌های چسب نشاسته و کاربردهای آن در صنایع بسته‌بندی پردازیم، پس اگر شما نیز به دنبال کسب اطلاعات کامل‌تری در این زمینه می‌باشید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

چسب نشاسته

(چسب نشاسته)

چسب نشاسته

در ابتدا چسب‌های مورد استفاده در فرآورده‌های اندود شده تنهای چسب نشاسته و پروتئین بود، رفته‌رفته با گذشت زمان فرآیند ساخت لاتکس‌ها توسعه بیشتری یافت و افرادی که اندود کننده کاغذ بودند کیفیت این چسب‌ها را تایید کردند و اینگونه بود که حرکتی از چسب‌های طبیعی و معمولی به سمت چسب‌های مصنوعی آغاز شد. چسب نشاسته چهار جزء اصلی دارد و تشکیل شده از مخلوط نشاسته، سود بوراکس و آب که تمامی آن‌ها در خمیر رقیقی از نشاسته پخته شده وجود دارد.

چسبندگی بالای این نوع از چسب در کاغذ و چوب به دلیل منشاء سلولزی آن‌هاست، همچنین عدم ترموپلاست بودن آن مقاومت بالایی نیز نسبت به حرارت داشته، اما یکی از نقاط منفی این چسب مقاومت پایین آن‌ها نسبت به آب و رشد کپک است. در ادامه به بررسی کاربرد این نوع از چسب در صنایع بسته‌بند می‌پردازیم.

کاربرد چسب نشاسته در صنایع بسته‌بندی

همانطور که در ابتدای این مطلب به آن اشاره کردیم بیشترین استفاده نشاسته به عنوان چسب در صنایع کاغذسازی و کارتن‌سازی است، به ویژه‌ای استفاده از این چسب در محصولات ورکش و چسب موجود در پاکت نامه و درزگیری بسیار مرسوم است. در ادامه به تفصیل به بررسی کاربرد این چسب پرداختیم.

مقوای کنگره‌ای

(مقوای کنگره‌ای)

مقوای کنگره‌ای

از ترکیب لایه کنگره‌ای و کاغذ لاینر مقوای کنگره‌ای به دست می‌اید. به ترکیب یک لایه کاغذ کنگره‌ای و لاینر کاغذ سینگل فیس و ترکیب لایه کنگره‌ای با دو لاینر دابل گفته می‌شود. با توجه به تعداد کنگره‌ها یا همان فولت‌ها و تعداد لاینرها انواع مختلفی از مقوای کنگره‌ای یا همان ورق کارتن تولید می‌شود که شما عزیزان می‌توانید با مراجعه به مقاله آشنایی با انواع ورق کارتن اطلاعات جامعی در این زمینه به‌دست آورید.

در طی فرآیند کنگره‌ای کردن کاغذ، لایه کنگره‌ای به کمک بخار و گرما نرم می‌شود و سپس با قرار دادن آن ما بین دو سیلندر ویژه تبدیل به کاغذ کنگره‌ای می‌شود، چسب مورد نظر توسط یک غلطک اعمال‌کننده به نوک کنگره‌ها منتقل خواهد شد. لازم به ذکر است که در فرآیند تولید ورق کارتن کنگره‌ای استفاده از چسب از ملاحظات ویژه‌ای برخوردار است.

در مقوای کنگره‌ای عنصر اصلی چسب به کار رفته در آن نشاسته ذرت است، در کارخانجاتی که صنعت مقوای کنگره‌ای فعالیت می‌کنند استفاده از نشاسته ذرت به دلیل خواص ویژه آن برای تولید چسب مرسوم‌تر است. جالب است بدانید که در مقوای یک رو چسب روی یک طرف نوک فلوت قرار می‌گیرد، در صورتی که در مقوای دورو چسب روی نوک بالا و پایین مقوا توزیع می‌شود.

روکش کردن کاغذ

در صنایع بسته‌بندی اغلب از انواع مختلفی از کاغذ استفاده می‌شود که نیاز است این کاغذ‌ها با مواد دیگری پیوند برقرار کنند که یکی از ترکیبات اصلی در این پیوندها چسب نشاسته است، همچنین برای ساختن کارتن‌های مختلف بسته‌بندی نیز از این چسب استفاده بسیاری می‌شود. برای بالا بردن قابلیت کاغذها در زمینه چاپ پذیری لازم است که یک طرف آن‌ها اندود شود و طرف دیگر آن‌ها با چسب روکش شود. این چسب به کمک سیستم‌های غلطکی متنوعی به کاغذ اعمال می‌شود.

فرایند روکش کردن کاغذها به کمک چسب 5 روش مختلف داشته که در ادامه به معرفی آن‌ها پرداختیم:

  1. فرآیند خشک
  2. فرآیند تر
  3. روزن رانی
  4. بدون حلال
  5. موم و مذاب داغ

پاکت‌های کاغذی

(پاکت‌های کاغذی)

پاکت‌های کاغذی

امروزه پاکت‌های کاغذی به ‌عنوان اصلی‌ترین نوع بسته‌بندی برای مواردی مانند آرد، شیرخشک، مواد ساختمانی، کود، غذای حیوانات و موارد این چنینی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نمونه از پاکت‌های کاغذی مزایای زیادی همچون حمل‌و نقل آسان، بارگیری در حجم بالا و انبار کردن را دارند که منجر به محبوبیت آن‌ها شده است؛؛ ضمن اینکه ویژگی نفوذپذیری هوا در آن‌ها اجازه تنفس برای محصولاتی مانند سیمان را می‌دهد. اغلب از چسب نشاسته برای درزگیری لبه‌ها، چسباندن و بستن ته پاکت‌های کاغذی استفاده می‌شود.

سخن آخر

همانطور که در ابتدای متن به ویژگی‌های چسب نشاسته اعم از فراوانی مواد اولیه آن، زیست تخریب‌پذیر بودن، کم بودن آلودگی برای محیط زیست، قیمت مقرون به صرفه، قدرت چسبندگی بالا و موارد دیگری که پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردیم استفاده از این نوع چسب در صنایع بسته‌بندی توصیه می‌شود . در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی سه مورد از مهم‌ترین کاربردهای چسب نشاسته در صنایع تولید کاغذ و بسته‌بندی پرداختیم. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.