امروزه فلکسوگرافی به‌عنوان یکی از برترین روش‌های چاپ برجسته شناخته می‌شود که روز به روز با پیشرفت انواع ماشین چاپ فلکسو در حال پیشرفت است، پیش از این در مقاله آشنایی با چاپ فلکسو به تفصیل به معرفی این نوع از چاپ پرداختیم که با مطالعه آن می‌توانید اطلاعات مفیدی در این باره به دست آورید، اما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع ماشین چاپ فلکسو آشنا کنیم. چاپ فلکسو یک روش چاپی ساده است که سیستم تغذیه آن به شکل رول بوده و در آن از سیستم مرکب‌دان بسیار ساده‌ای استفاده شده است.

فلکسوگرافی روشی چاپی است که عمدتا برای بسته‌بندی استفاده می‌شود. ماشین چاپ فلکسو به‌گونه‌ای طراحی شده است که برای چاپ در تیراژ بالا و همچین چاپ بر روی انواع رول‌های مقوا، کاغذ، سلفون، فویل و نایلون در ضخامت‌های مختلف مناسب باشد، این ماشین‌های چاپ در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که توانایی چاپ در انواع یک تا چند رنگ را داشته و غالبا بیشتر از 6 رنگ را چاپ می‌کنند، پس در ادامه این مطلب در وبلاگ کیهان میهن با ما همراه باشید تا پس از آشنایی با مختصر تاریخچه چاپ فلکسو با کارکرد انواع ماشین چاپ فلکسو آشنا شوید.

چاپ فلکسو

(چاپ فلکسو)

تاریخچه چاپ فلکسو

اصلاح فلکسوگرافی برای اولین بار در حدود سال‌های 1950 میلادی مورد استفاده قرار گرفت، این اصطلاح در واقع به معنای تهیه فرم‌هایی از جنس پلاستیک‌های فتوپلی مریک می‌باشد؛ مهم‌ترین خاصیت این نمونه از پلاستیک‌ها، حساسیتی است که نسبت به بخشی از طیف نوری دارند و این حساسیت سبب شد که از این نوع خاص از پلاستیک برای انتقال اطلاعات بر روی این فرم‌ها استفاده شود. جالب است بدانید که پیش از اینکه این مواد حساس به نور اختراع شوند برای تهیه کلیشه‌های فلکسو از لاستیک‌های طبیعی استفاده می‌کردند.

ماشین چاپ فلکسو

انواع ماشین چاپ فلکسو به طور کلی از چهار قسمت اصلی تشکیل می‌شوند که در ادامه به تفصیل به معرفی هر کدام از این بخش‌ها خواهیم پرداخت:

  1. بخش رول باز کن
  2. بخش چاپ
  3. بخش خشک کن
  4. بخش رول جمع کن

بخش‌های اصلی ماشین چاپ فلکسو

(بخش‌های اصلی ماشین چاپ فلکسو)

رول باز کن

در این بخش از ماشین چاپ فلکسو کاغذ، مقوا، سلفون و یا هر چیز دیگری که قرار است چاپ شود را روی رول باز کن می‌بندند تا به سمت بخش چاپ هدایت شود.

چاپ

بخش چاپ در ماشین چاپ فلکسو متشکل از:

  • مخزن مرکب، نورد مرکب که وظیفه انتقال مرکب از مخزن به روی سیلندر آنیلوکس را برعهده دارد.
  •  سیلندر آنیلوکس که سوراخ‌های ریزی مانند ترام‌های چاپ افست دارد که مرکب را درون خود نگه داشته و بر روی کلیشه منتقل می‌کند.
  • سیلندر زینک که کلیشه فتوپلیمری را روی آن می‌چسبانند.
  • سیلندر چاپ که بستری برای حرکت ماده مورد نظر برای چاپ است.

سیستم مرکب‌رسان در ماشین چاپ فلکسو معمولا به دو صورت می‌باشد:

  1. سیستم نورد مرکزی:

این سیستم در واقع اشاره به جایی دارد که در آن مرکب در نقطه تماس نوردهای آنیلوکس و مخزن مرکب به وسیله نورد مخزن از منبع دزدیده می‌شود.

  1. سیستم مرکب‌رسانی دکتر بلید به همراه نورد آنیلوکس و تیغه

پس از اینکه کلیشه مورد نظر برای چاپ تهیه شد آن را به روی سیلندر زینک چسبانده و مرکب در مخزن مرکب ماشین چاپ فلکسو ریخته می‌شود. هنگامی که چاپ آغاز می‌شود نورد مرکب که قسمتی از آن در مخزن قرار دارد به مرکب آغشته شد و پس از تماس با سیلندر آنیلوکس، مرکب را به سوراخ‌های ترام مانند این سیلندر منتقل می‌کند.

سیلندر آنیلوکس وظیفه دارد که مرکب را به صورت مشخص و یکنواخت به سیلندر زینک منتقل کند. سپس کلیشه در تماس با سیلندر آنیلوکس قرار گرفته و پس از مرکبی شدن در قسمت دیگر طرح مورد نظر را به لفاف منتقل می‌کند و به همین ترتیب رنگ‌های دیگر طرح مورد نظر بر روی کار قرار می‌گیرد و سپس لفاف به سمت خشک کن هدایت می‌شود.

خشک کن

پس از اینکه طرح اصلی بر روی لفاف چاپ شد، به بخش خشک کن ماشین چاپ فلکسو منتقل می‌شود. در بخش خشک کن هوای گرم فشرده که قابل تنظیم است در تماس با لفاف قرار می‌گیرد و باعث خشک شدن رنگ‌های آن می‌شود. در بخش خشک کن تنظیم هوای گرم با توجه به نوع لفاف صورت می‌گیرد، چرا که ممکن است در هنگام رول شدن باعث جمع شدن یا تا خوردن لفاف شود. پس از اینکه لفاف به طور کامل خشک شد به بخش خنک‌کننده منتقل شده تا به کمک این بخش دمای آن به حالت اولیه خود بازگردد.

(ماشین چاپ فلکسو)

رول جمع کن

پس از طی کردن تمامی مراحل بالا لفاف به بخش رول جمع کن ماشین چاپ فلکسو هدایت می‌شود، در این بخش رول جمع کن لفاف به شیوه‌های مختلفی که در ادامه به آن می‌پردازیم رول می‌شود. از آن جایی که سرعت چاپ بسیار بالاست، امکان جدا کردن قسمتی از رول‌ها برای کنترل روی هم خوردگی رنگ‌ها وجود ندارد از این رو برای کنترل این مسئله شیوه‌های مختلفی در نظر گرفته شده که به کمک ابزارهایی بتوان بدون توقف چاپ، فرد چاپ کننده بتواند کنترل‌های مختلفی مانند روی هم‌خوردگی، وجود ضایعات و موارد این چنینی را بر روی مواد مختلف نظارت کند، این شیوه‌ها به شرح ذیل می‌باشند:

  • روش ویدیویی به کمک دوربین
  • روش چشم آینه‌ای
  • روش تابش سریع و پیاپی نور

سخن آخر

در هنگام استفاده از روش چاپ فلکسو به دلیل انعطاف‌پذیر بودن مواد چاپی مورد استفاده، لازم است که نکاتی بسیاری را مورد توجه قرار دهید؛ برای مثال روی هم پوشانی رنگ‌ها، طراحان باید توجه کنند که به اندازه کار چاپی، رنگ‌ها روی هم کشانده شوند، تا در نتیجه نهایی کار به دلیل جابه‌جایی سفیدک نزند. نکته دیگر این است که درصد کل رنگ‌ها در این شیوه نباید بیشتر 290% باشد به همین دلیل باید درصد رنگی در نقاط مختلف چاپ رصد شود. در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به چگونگی روش کار ماشین چاپ فلکسو پرداختیم، امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.