دایکات درواقع به یکی از فرآیندهای خاص جعبهسازی اطلاق میشود، جالب است بدانید که در سالهای ابتدایی ایجاد فرآیند دایکات، از آن تنها برای بستهبندی کفش در جعبههای کاغذی استفاده میکردند، رفتهرفته با افزایش محبوبیت کارتنهای دایکاتی برای تهیه جعبه پیتزا و موارد اینچنینی در صنایع کارتنسازی و بستهبندی از این روش استفاده کردند؛ بهطور کلی دایکات در این صنایع کاربردهای زیادی دارد و تنوع کارتنهای دایکاتی بسیار فراوان هستند.
افرادی که در صنایع بستهبندی همچون کارتنسازی کیهان میهن مشغول به فعالیت هستند با عناوینی همچون دایکات و کارتن دایکاتی آشنا هستند، اما عموم مردم اغلب با این مفهوم و کاربرد تکنولوژی دایکات آشنایی چندانی ندارند. از آنجایی که این تکنولوژی در صنایع مختلف به ویژه در صنایع مرتبط با کارتنسازی از اهمیت ویژهای برخوردار است. لازم دانستیم تا در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن شما را با چیستی تکنولوژی دایکات آشنا کنیم، پس اگر شما نیز به دنبال شناخت این تکنولوژی میباشید در ادامه با ما همراه باشید.
(دایکات)
دایکات چیست؟
معنای لغوی دایکات درواقع برگرفته از واژه لاتین Die cutting میباشد، این واژه را با الگوهای قالب یافته و برش خورده اطلاق میکنند، اما اگر بخواهیم این مفهوم را از نظر فنی بررسی کنیم به نوعی از دستگاههای برش ورق از جنسهای مختلف مانند پلاستیک، مقوا، فلز و موارد این چنینی گفته میشود که در نهایت به اشکال هندسی حرفهای منتهی خواهد شد.
برای تولید این اشکال هندسی الگوهای از پیش تعیین شدهای قالب خوردهاند و به کمک این قالبها در تعداد بالا تولید میشوند؛ کارتنهای دایکاتی زمانی تولید میشوند که این اشکال هندسی بر روی مقواهای کارتنی الگوپردازی و برش داده شوند. کارتنهای دایکاتی معمولا دارای ابعاد و اندازه مشخص و از پیشتعیین شده نمیباشند و نامگذاری آنها تنها به این خاطر است که توسط دستگاه دایکات تولید میشوند. در ادامه به بررسی انواع اصطلاحاتی که در تکنولوژی دایکات از آنها استفاده میشود خواهیم پرداخت.
برش
از این اصطلاح زمانی استفاده میشود که بر روی متریالهای چوبی تیغزنی یا برش سرتاسری انجام شود. از دیگر انواع خط برش میتوان به پرفراژ اشاره کرد که از این تکنیک علاوهبر برش دادن کاغذ برای جعبه هم میتوان استفاده کرد.
خط تا
خط تا در واقع به بخشهایی از متریال چاپی اطلاق میشود که خم یا تا زده شده است، نکته حائز اهمیت این است که بخشهای داری خط تا هیچگونه شکافی در آنها دیده نمیشود، علت نبود شکاف در خط تا دقت زیادی است که در فرآیند ایجاد خط تا بکار میرود و باعث میشود تا هیچ سوراخی در متریالهای چاپی ایجاد نشود.
برجستهسازی
این مرحله جزو مراحل اصلی دایکات محسوب نمیشود، اما پس از گذراندن دو مرحله قبلی برای برای خروج متریال چاپی این مرحله را جزو مراحل پایانی درنظر میگیرند؛ البته برجستهسازی در دایکات با بکارگیری دو مرحله قبلی انجام خواهد شد.
سوسهگیری
در دایکات به فرآیند جداسازی جعبه از شیت قالب خوردهای که از مقوا تشکیل شده است سوسهگیری میگویند. کاربرد این مرحله اتصال کار چاپی به ورق چاپی میباشد که باعث میشود در ورق جدا شده هیچ فضای خالی وجود نداشته باشد.
پوشالبرداری
این مرحله جزو مراحل انتهایی فرآیند دایکات محسوب میشود. در مرحله پوشالبرداری بخشهای اضافهای که در جعبه وجود دارد برش خورده و از متریال چاپی جدا میشود.
(کارتن دایکاتی)
روش تولید کارتن دایکات
عموما کارتنهای دایکاتی با استفاده از دو نوع دستگاه فکی و دستگاه پینگ پنگی تولید میشوند.علت نامگذاری دستگاه پینگپنگی شباهت زیادی است که این دستگاه به میز پینگپنگ دارد و برای استفاده از آن حداقل به دو نیروی انسانی نیاز داریم؛ دستگاه فکی نیز به دلیل شباهت عملکرد آن که همانند آروارههای فک انسان است به این عنوان نامگذاری شده است.
البته دستگاه دیگری با نام دایکات روتاری نیز وجود داشته که مانند یک سیلندر سنگین عمل کرده و بیشتر در عرصه فلزات و برش ورقهای فلزی از این نمونه از دستگاه استفاده میکنند؛ از این رو در صنایع کارتنسازی کاربرد چندانی ندارد. برای ساخت کارتنهای دایکاتی ابتدا قالبهای مورد نیاز را از پیش طراحی میکنند و سپس به کمک تیغهای موجود در دستگاه این قالبها به صورت کاملا دقیق بر روی مقواهای مورد استفاده برای تولید کارتن اعمال خواهند شد. درنهایت با نصب کردن این الگوها بر روی یکدیگر یک جعبه دایکاتی تولید میشود.
انواع کارتنهای دایکاتی
این کارتنها در صنایع کارتنسازی از انواع متعددی وجود دارد، اما ما در این بخش به سه نمونه از پرکاربردترین نمونههای آنها اشاره خواهیم کرد.
دستهدار
این نمونه از کارتنها به صورت صندوق میباشند که برای حمل لوازم سنگین از آنها استفاده میکنند، یکی از نمونههای این کارتنها مربوط به حمل اسباببازیهای کودکانه است. کارتنهای دستهدار علاوهبر دستههایی که به شکل دستگیره در قسمت بالای آنها تعبیه شده است، در موادی دستههای سادهای نیز در طرفین کارتن دارند.
چهار درب
کارتن چهار درب یکی از نگهدارندهترین نمونه جعبههای مدرت است که برای حمل و نقل و جابهجایی وسایل کوچکتر مورد استفاده قرار میگیرد
تلسکوپی
کارتنهای تلسکوپی به دو قسمت مجزای زیره و رویه تقسیمبندی شده که بهترین نمونه این نوع از کارتنها جعبههایی است که برای بستهبندی خرما از آنها استفاده میشود.
(جعبههای دایکاتی)
سخن آخر
یکی از مزایای کارتنهای دایکاتی بستهبندی راحت آنهاست، چراکه اصول قرار گرفتن درب بر روی کارتن به خوبی مشخص شده است، اما نکته حائز اهمیت در این باره رعایت این اصول میباشد. اگر در رعایت این اصول و قواعد ساده سهلانگاری شود احتمال خطر و آسیب در هنگام حمل کالا بسیار افزایش مییابد، پس لازم است که افراد حتما به نحوه قرارگیری برشهای مقوایی بر روی درب کارتنها دقت کرده و آنها را طبق اصول مشخص شده روی یکدیگر قرار دهند.
اگر موارد بالا را با دقت رعایت کنید در نهایت با یک جعبه کاملا استاندارد و محکم مواجه خواهید بود و در هنگام جابهجایی کالاها با کمترین مشکلی نیز روبهرو نخواهید بود. در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن با دایکات و کارتنهای دایکاتی آشنا شدیم، امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.
دیدگاه خود را بنویسید