امروزه بسته‌بندی کالاها امری تخصصی، نیازمند دانش و خلاقیت است، چرا که دیگر هدف از بسته‌بندی تنها محافظت و حمل و نقل کالا نیست بلکه اهداف بازاریابی دیگری نیز در آن دخیل می‌باشد؛ از این‌رو انواع بسته‌بندی بسیار متنوع‌تر از پیش شده است که با توجه به نوع کالا و اهدافی که به دنبال دارد، طراح متخصص در این زمینه اقدام به تولید و طراحی بسته‌بندی کالای مورد نظر می‌کند. جالب است بدانید که بسته‌بندی محصولات درواقع پیام‌سران تولیدکنندگان کالا و محصول مورد نظر می‌باشند به همین دلیل انواع بسته بندی با توجه به کارکرد کالا و فاکتورهای دیگری دسته بندی می‌شود.

امروزه اهمیت بسته‌بندی کالاها در زندگی روزمره افراد بر هیچ فردی پوشیده نیست، با مراجعه به مقاله‌ای که پیش‌تر درباره اهمیت بسته‌بندی در این وبلاگ قرارداده شده است می‌توانید به اهمیت این مسئله پی ببرید، از این رو شناخت انواع بسته بندی برای افرادی که محصولی برای فروش دارند بسیار مهم و ضروری است، چرا که امروزه یکی از مهم‌ترین اهداف طراحی بسته‌بندی‌ها ترغیب مصرف‌کنندگان به خرید آن محصول در میان بازار پر رقیب محصولات دیگر است. در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به بررسی انواع بسته بندی بپردازیم، در ادامه با ما همراه باشید.

انواع بسته بندی

(انواع بسته بندی)

انواع بسته بندی با توجه به هدف

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم برای طراحی انواع بسته بندی یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که طراح باید مدنظر قرار دهد تبیین اهداف بسته بندی است. همه ما برای یکبار هم که شده این حس را در زندگی خود تجربه کرده‌ایم که بسته‌بندی کالایی ما را مجذوب خود کرده باشد؛ پر واضح است که بسته‌بندی نقش پررنگی در درک یک محصول توسط مصرف کننده ایفا می‌کند و اهداف بسته بندی به سمت بهبود جهت تجربه مثبت مشتری تغییر مسیر داده‌اند. در ادامه به برخی از اهداف بسته بندی که در جهت نیل به این هدف گام برمیدارند اشاره می‌کنیم.

جعبه‌های پلاستیکی

همانطور که می‌دانید پلاستیک از جمله موادی است که در طیف گسترده‌ای از محصولات مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، البته امروزه برخی از مواد مانند شیشه، سرامیک، چوب، چرم و موارد این چنینی جایگزین پلاستیک جهت رسیدن به اهداف مختلف بسته‌بندی شده است. پلاستیک با توجه به مزایایی که دارد مانند ماندگاری بالا می‌تواند گزینه بهتری نسبت به جعبه‌های مقوایی برای بسته‌بندی محصولات باشد.

انواع بسته بندی پلاستیکی می‌تواند گزینه مناسبی برای بسته‌بندی مواد غذایی باشد چرا که این بسته‌بندی‌ها به راحتی شکسته نمی‌شوند و همچنین به حفظ کیفیت و از بردن آلودگی‌ها نیز کمک می‌کند؛ ضمن‌اینکه می‌توانند در شرایط سخت مواد غذایی را به راحتی ذخیره کنند.

جعبه‌های مقوایی

مقوا دارای ویژگی‌هایی از قبیل سبکی و مقاومت بالاست که این ویژگی‌ها باعث می‌شود تا بتوانیم مقوا را در ابعاد و اشکال مختلف به راحتی برش زده و شخصی‌سازی کنیم، از این‌رو مقوا گزینه مناسبی برای انواع بسته بندی به‌حساب می‌آید. البته لازم به ذکر است که به دلیل مقاومت پایین مقوا در برابر رطوبت استفاده از جعبه‌های مقوایی برای بسته‌بندی مواد غذایی گزینه چندان مناسبی نمی‌باشد.

نمونه دیگری از بسته‌بندی با جعبه‌های ساخته شده از کاغذ فلوتینگ است که مقاومت بالاتری نسبت به جعبه‌های مقوایی ساده داشته و کاربرد آن‌ها برای بسته‌بندی کالاهای مصرفی کوچک می‌باشد. البته نوع دیگری از جعبه‌ها نیز موجودند که از مقوای بسیار متراکم شده ساخته می‌شوند و مقاومت آن‌ها حدود 4 برابر بیشتر از مقوای معمولی است، معمولا کارتن‌های تاشو استاندارد یا جعبه‌های موبایل از این نوع مقوا ساخته شده‌اند.

بسته‌بندی نئوپان

این نوع از انواع بسته بندی اغلب در صنایع آرایشی، پزشکی، نوشیدنی و مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، راحتی برش، تاشو بودن و قابلیت شکل‌گیری آسان در تخته نئوپان باعث شده تا گزینه مقرون‌به صرفه و مناسبی برای محصولات باشد. با توجه به اینکه نئوپان یک ماده سبک است، نمی‌توان آن را گزینه مناسبی برای بسته‌بندی کالاهای سنگین در نظر گرفت.

کیسه های فویلی

(کیسه‌های فویلی)

کیسه‌های فویلی

از کیسه‌های فویلی اغلب برای بسته‌بندی چای و قهوه استفاده می‌شود، یکی از اهداف استفاده از این نوع بسته‌بندی حفظ طعم ماده است؛ ضمن‌اینکه با محافظت از محصول در برابر باکتری‌ها منجر به افزایش ماندگاری آن‌ها خواهد شد. علاوه‌بر این از فویل برای بسته‌بندی پوشاک نیز استفاده می‌شود چراکه با خارج کردن اکسیژن از آن‌ها می‌توان از رشد قارچ‌ها و سایر باکتری‌ها جلوگیری کرد.

انواع بسته بندی با توجه به کاربرد

در ابتدا از بسته‌بندی تنها برای حمل و نقل کالاها استفاده می‌شده است، اما رفته‌رفته با گذشت زمان بسته‌بندی‌ها دارای چاپ شدند و روی آن‌ها مشخصات زیادی برای معرفی کالا درج شد؛ ضمن‌اینکه برند‌های مختلف با خلاقیت خود شکل خاصی برای بسته‌بندی محصولاتشان طراحی کردند که به آن هویت بصری و مشخصی داد. امروزه انواع بسته‌بندی از منظر کاربرد به سه دسته اصلی تقسیم‌بندی شده است:

  1. بسته‌بندی اولیه که کالای اصلی در آن قرار دارد و ظرف کالا نامیده می‌شود.
  2. بسته‌بندی ثانویه که برای محافظت از بسته‌بندی اولیه و به‌عنوان پوشش آن استفاده می‌شود و اغلب تعدادی از یک کالا در آن جای می‌گیرد.
  3. بسته‌بندی که برای حمل‌ونقل کالا در تعداد بالا از آن استفاده می‌شود.

در ادامه چهار مورد از متداول‌ترین انواع بسته بندی که هر کدام دارای اهداف خاصی را معرفی می‌کنیم.

بسته‌بندی‌های کوچک

از این نوع بسته‌بندی به عنوان بسته‌بندی اول یا حتی بسته‌بندی ثانویه استفاده می‌شود، بسته‌بندی کوچک به دلیل اینکه باعث می‌شود بسته‌ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند از سایش بسته‌ها با یکدیگر جلوگیری می‌کند و از آن به عنوان مقاومت در برابر ضربه نیز استفاده می‌کنند؛ ضمن‌اینکه استفاده از این بسته‌بندی‌ها باعث افزایش جذابیت‌های بصری محصول نیز می‌شود.

بسته‌بندی‌های نگهدارنده

این نوع از بسته‌بندی شامل انواع بسته بندی کوچک و بسته‌بندی‌هایی که دارای فضای مبتنی بر خلاء مانند ظرف شیر، کنسروها، قوطی‌های آلومینیومی و موارد این چنینی می‌شود، هدف اصلی این نوع از بسته‌بندی‌ها ایمن و تازه نگه داشتن محصولات و محافظت از آن‌ها در طول فرآیند حمل و نقل است.

جعبه های بسته بندی

(جعبه بسته‌بندی)

جعبه‌ها و پالت‌ها

اغلب تمامی شرکت‌های بسته‌بندی، پس از تهیه محصولات مشتری برای حمل آن‌ها از جعبه‌ها و پالت‌ها استفاده می‌کنند.

بسته‌بندی‌های وکیوم

انواع بسته بندی وکیوم اغلب برای کالاهایی استفاده می‌شود که نیازمند آب‌بندی هستند، برای مثال غذاهای فاسد شدنی، کالاهای کم آب، مواد غذایی مسافرتی ، بسته‌بندی‌های خلاء برای مواد پزشکی و موارد این چنینی از این نوع بسته‌بندی استفاده می‌شود.

سخن آخر

تنوع بیشماری از انواع بسته بندی در صنایع امروز موجود است که هر صنعتی با توجه به نیاز، هدف و کالای تولیدی خود اقدام به طراحی بسته‌بندی مناسب برند تجاری خود می‌کند، مواردی که در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن برای معرفی انواع بسته بندی ارائه دادیم، از پرکاربردترین نمونه‌های بسته‌بندی به شمار می‌آید. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.