چاپ سیلک یکی از انواع چاپ‌هایی است که در صنایع بسته‌بندی مانند کارتن‌سازی و جعبه‌سازی‌ها از آن استفاده می‌کنند، نمونه‌های دیگر چاپ که در صنایع بسته‌بندی استفاده می‌شود چاپ افست و فلکسو است که شما می‌توانید به مقالاتی که پیش‌تر در وبلاگ سایت مطالب کاملی درباره آن‌ها منتشر کردیم مراجعه کنید، که پیشنهاد می‌کنیم حتما آن‌ها را نیز برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع روش‌های چاپ مطالعه کنید. آشنایی با انواع چاپ مانند چاپ سیلک به شما کمک می‌کند تا با شناخت ویژگی‌های آن‌ها بهترین و مناسب‌ترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.

امروزه چاپ سیلک به عنوان یکی از روش‌های نوین چاپ محسوب شده و روش چاپ در آن بدین صورت است که به کمک مدل‌های خاصی از قالب به نام شابلون بر روی سطوح مختلف چاپ انجام می‌شود. جالب است بدانید که یکی از رایج‌ترین صنایعی که از این نوع چاپ استفاده می‌کنند، چاپ روی پارچه است که کمک شایانی به توسعه صنایع نساجی کرده‌است. در ادامه این مطلب از وبلاگ کیهان میهن با ما همراه باشید تا با چاپ سیلک بیشتر آشنا شوید.

چاپ سیلک

(چاپ سیلک)

چاپ سیلک چیست؟

چاپ سیلک یکی از انواع چاپ است که در آن از شابلون‌هایی از جنس کلاف چوبی، توری ابریشمی و یا فلزی استفاده می‌شود. در این نوع از چاپ رنگ‌ها از طریق شابلون بر روی سطح مورد نظر چاپ می‌شود. تفاوت چاپ سیلک با دیگر انواع چاپ در این است که اغلب در انواع دیگر چاپ‌ها رنگ به صورت غیرمستقیم و از طریق کلیشه، زینک و یا سیلندر بر روی سطح مورد نظر برای چاپ منتقل می‌شود. در صورتی که در چاپ سیلک رنگ به صورت کاملا مستقیم با سطح مورد نظر برای چاپ در تماس بوده و بر روی سطح چاپ درج می‌شود.

مزایا و معایب چاپ سیلک

یکی از مهم‌ترین مزایایی که این نوع از چاپ نسبت به دیگر چاپ‌ها دارد امکان چاپ در تیراژ پایین می‌باشد، در دیگر انواع چاپ از نظر اقتصادی برای تولید کننده به صرفه نمی‌باشد که بخواهد برای چاپ در تیراژ پایین هزینه کند، در این مواقع یا منصرف شده و یا صبر می‌کند تا چاپ به حد نصاب برسد تا صرفه اقتصادی برای تولید کننده داشته باشد. در چاپ سیلک اما اینگونه نمی‌باشد، چراگه تولید کننده می‌تواند جعبه یا کارتن خود را در تیراژ پایین و با قیمتی کاملا مناسب و مقرون به‌صرفه چاپ کند. از چاپ سیلک می‌توان برای چاپ بر روی مقوا، کاغذ، نایلکس، نایلون، انواع جعبه‌ها و کارتن استفاده کرد.

اگر بخواهیم به معایب این نوع از چاپ بپردازیم می‌توان به رزولوشن پایین، سرعت پایین در هنگام چاپ، ظرافت کم، محدودیت در ترکیب کردن رنگ‌ها، تک رنگ بودن و داشتن کیفیت نهایی پایین‌تر نسب به چاپ افست اشاره کرد، پس می‌توان گفت تنها مقرون به‌صرفه بودن معیار کافی برای انتخاب یک روش چاپی نیست، بلکه لازم است تا نیاز و اولویت‌های خود برای نتیجه نهایی کار نیز بسنجید و باتوجه به آن‌ها مناسب‌ترین روش چاپی را انتخاب کنید.

مراحل چاپ سیلک

(مراحل چاپ سیلک)

آشنایی با مراحل چاپ سیلک

در ادامه با مراحل این چاپ آشنا خواهیم شد:

چاپ شابلون

همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم چاپ سیلک به وسیله شابلون‌هایی که در قالب و کلیشه‌های مخصوصی قرار دارد انجام می‌شود، از این‌رو یکی از مهم‌ترین اقداماتی که پیش از هر چاپ لازم به اجراست طراحی و ساخت توری‌ها یا همان شابلون این نوع از چاپ است. نکته حائز اهمیت در این چاپ این است که برای افزایش کیفیت تصاویر و درنهایت داشتن چاپی باکیفیت لازم است تا تعداد سوراخ‌های روی توری افزایش پیدا کند، هرچه سوراخ‌های توری بیشتر باشد کیفیت چاپ نیز بیشتر خواهد بود.

توری‌هایی که در این نوع از چاپ استفاده می‌شود اغلب از جنس پلی‌استر یا ابریشم است که با قاب‌های مختلفی آن‌ها را محصور می‌کنند. جنس قاب‌ها نیز با توجه به استفاده شابلون می‌تواند از جنس چوب یا فلز ساخته شود. در مرحله بعدی با توجه به نسبت‌های مشخص مواد حساس کننده و لاک‌ها را با یکدیگر ترکیب می‌کنند. میز‌های نور ساده یا UV نیز از جمله تجهیزاتی است که برای این نوع از چاپ لازم است.

مرحله چاپ

در این مرحله با توجه به نوع چاپ موردنظر می‌توان از سیلک دستی یا دستگاه چاپ سیلک استفاده کرد.

  • چاپ دستی: در این نوع از چاپ تمامی مراحل چاپ توسط با دست و توسط کارکنان مراکز چاپی که به طور کامل با مراحل چاپ آشنا هستند انجام می‌شود. میز چاپ در چاپ دستی شاملک گیره و شابلون‌گیر بوده و جنس آن از شیشه، ام دی اف یا ورق خواهد بود.
  • چاپ اتوماتیک: این نوع از چاپ اغلب با کمک دستگاه‌های پنوماتیک، مسطح و گرد زن انجام می‌شود که این نوع از دستگاه‌ها قابلیت چاپ بر روی انواع سطوح مسطح و مدور را دارد.

خشک کن در چاپ سیلک

(خشک کن)

مراحل پس از چاپ

پس از اینکه چاپ به طور کامل انجام شد لازم است تا جهت تثبیت رنگ‌ها بر روی سطح مورد نظر آن‌ها را کاملا خشک کنیم که روش خشک‌کردن چاپ طی سه روشی که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت انجام خواهد شد:

  1. روش اول بندکشی: بندکشی یکی از قدیمی‌ترین روش‌های خشک کردن چاپ است، روش کار بدین صورت است که چاپ مورد نظر را بر روی بند به صورت لباس خشک می‌کنند، بندکشی در هوای آزاد انجام شده و بیشتر در نوع سنتی چاپ سیلک از آن استفاده می‌شود.
  2. روش دوم خشک کن قفسه‌ای: خشک‌کن قفسه‌ای از 50 طبقه قابل حمل و جابه‌جایی تشکیل شده است که به صورت قفسه است و این مسئله باعث می‌شود تا فضای کمتری را اشغال کند.
  3. روش دوم خشک‌کن حرارتی: بهترین گزینه برای این نوع از چاپ استفاده از خشک‌کن حرارتی است چرا که در این نوع چاپ تنوع سفارش و رنگ بسیار بالا بوده و در این روش چاپ پس از خروج از خشک‌کن سریعا خشک می‌شود و نیروی انسانی کمتری احتیاج دارد. 

سخن آخر

همانطور که متوجه شدید هر نوع از چاپی ویژگی‌های مخصوص به خود را دارد، شما می‌توانید با آشنایی با انواع چاپ‌ها، مزایا و معایب آن‌ها بهترین نوع چاپ برای کار خود را انتخاب کنید. در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی چاپ سیلک پرداختیم، امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.