آیا تا به‌ حال درباره معیارهای درجه بندی کاغذ چیزی به گوشتان خورده است؟ جالب است بدانید که کاغذ چاپی انواع و اقسام مختلفی داشته و برای هر چاپگری باید از کاغذ مخصوص به خودش استفاده کرد و اینجا معیارهای درجه بندی کاغذ اهمیت خود را نشان می‌دهد. هر کاغذ برای هدفی خاص تولید شده و تنها می‌توان در راستای همان هدف از آن استفاده کرد برای آشنایی با انواع کاغذ می‌توانید مقاله‌ای که با همین عنوان در وبلاگ کیهان میهن قرار دارد را مطالعه کنید. معیارهای درجه بندی کاغذ برای هر نوع کاغذی باتوجه به ویژگی‌های آن در چهار دسته کدری، وزن، درخشندگی و بافت تعریف می‌شود. در این مقاله از سایت کیهان میهن قصد داریم به طور کامل معیارهای درجه بندی کاغذ را بررسی کنیم، پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

(معیارهای درجه بندی کاغذ)

آشنایی با چهار معیار درجه بندی کاغذ

پیش از این در مقاله کاغذ چیست به طور کامل به معرفی تاریخچه پیدایش کاغذ پرداختیم، اگر شما نیز قصد دارید از پایه با مراحل پیدایش و تولید کاغذ آشنا شوید می‌توانید به مقاله معرفی شده رجوع کنید، اما برای درجه‌بندی کاغذ چهار معیار اصلی وجود دارد که در ادامه به بررسی این معیارها خواهیم پرداخت:

کدری

اولین معیار درجه بندی کاغذ کدری آن است، کدری در واقع به مقدار عبور نور از کاغذ می‌گویند. غالبا کاغذها از مقداری ماتی و شفافی برخوردار هستند، این بدان معناست که اگر کاغذ را مقابل نور قرار دهید توانایی دیدن طرف دیگر کاغذ را خواهید داشت. معمولا در کاغذ‌های ارزان قیمت این کدری بسیار پایین است یعنی حتی اگر کاغذ را در مقابل نور هم قرار ندهید قادر به دیدن نوشته‌های آن روی آن می‌باشید، با توجه به این معیار درجه بندی کاغذ، کاغذهایی با کدری پایین برای چاپ‌های دورو مناسب نیستند.

وزن

دومین معیار درجه بندی کاغذ وزن آن است، وزن کاغذ در واقع همان میزان ضخامت یا سختی کاغذ است. هرچه کاغذ باکیفیت‌تر باشد وزن آن سنگین‌تر و در واقع ضخیم‌تر است. در مقابل کاغذ بی‌کیفیت و ارزان قیمت از میزان شفافی و ماتی آن بیشتر است و می‌توان مدت زمان بیشتری آن را نگهداری کرد، در این معیار درجه بندی کاغذ وزن را برحسب پوند می‌سنجند.

(درخشندگی کاغذ)

درخشندگی

سومین معیار درجه بندی کاغذ میزان انعکاس نور یا سفیدی کاغذ را درخشندگی آن می‌گویند. هرچه مقدار درخشندگی یک کاغذ کمتر باشد آن کاغذ ارزان قیمت‌تر است و به این معناست که میان کاغذ و مرکب کنتراست یا همان تضاد، کمتری وجود دارد. به بیانی دیگر نقاط سفید روی کاغذ آن چنان که لازم است سفید نبوده و نقاط سیاه نیز تیرگی لازم را ندارند. مقیاس اندازه‌گیری درخشندگی کاغذ‌ها شماره‌ای بین 1 تا 100 است که بالاترین میزان آن 100 و پایین‌ترین میزان آن 80 است، از این رو هر چه شماره درخشندگی کاغذ بیشتر باشد آن کاغذ درخشان‌تر و در اصل باکیفیت‌تر است برای انواع کاغذ فتوکپی درخشندگی 92 است ولی برای کاغذ‌هایی با کیفیت اعلاء این عدد به 96 یا 97 تغییر می‌کند.

بافت

و در نهایت بافت آخرین معیار درجه بندی کاغذ است که میزان صافی کاغذ در حالت ظاهری آن را بافت کاغذ می‌نامند، بافت انواع کاغذ به عوامل مختلفی همچون نحوه ساخت و مواد بازیافتی بکار رفته در هنگام ساخت کاغذ بستگی دارد، بافت کاغذ می‌تواند صاف، دانه‌دانه، نرم، زبر، ابریشمی یا مات باشدف میزان و نحوه جذب مرکب روی انواع کاغذ وابسته با بافت آن است. 

(خواب کاغذ)

خواب یا راه کاغذ

خواب یا راه کاغذ جزو معیارهای درجه بندی کاغذ نیست اما، جالب است بدانید که انواع کاغذ نیز پشت و رو دارد و با ساتیناژ کردن پشت کاغذ را صاف می‌کنند. عمل ساتیناژ در واقع عبور دادن کاغذ از زیر نوردهای براق برای صاف کردن پشت آن است. روی کاغذ درواقع آن بخشی است که در کارخانه‌های کاغذسازی به سمت نمد قرار می‌گیرد و پشت کاغذ روی آبکش قرار می‌گیرد، به همین دلیل روی کاغذ معمولا صاف‌تر از پشت آن بوده و چاپ بر روی کاغذ کیفیت بهتری خواهد داشت. برای اینکه بتوانند پشت روی کاغذ را تشخیص دهند آن را برش می‌دهند، پس از برش دادن الیاف کاغذ به سمت پشت کاغذ خم می‌شوند که با لمس کردن آن می‌توانیم متوجه یه طرفه بودن کاغذ شویم.

نکته قابل توجه دیگری درباره کیفیت کاغذها لازم است بدانید این است که کاغذهای مرغوب به دلیل مواد سلولزی بیشتری که در ساخت آن‌ها بکار رفته سفیدتر و باکیفیت‌تر بوده و در مقابل کاغذهای نامرغوب در مواد خود چربی بیشتری دارند، به همین دلیل با گذشت زمان ممکن است بر اثر گرما شکننده شده و یا توسط موریانه‌ها خورده شوند.

تشخیص خواب کاغذ

حال که با معیارهای درجه بندی کاغذ و خواب آن آشنا شدید، بهتر است با چگونگی تشخیص خواب یا راه کاغذ نیز آشنا شوید برای تشخیص خواب یا راه کاغذ دو روش معمول وجود دارد که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم:

  1. اگر از لبه پایینی و کناری کاغذ دو نوار ببریم و آن رو را کنار هم بگذاریم آن نواری که رو به خواب یا راه کاغذ نیست، لبه‌اش برمی‌گردد.
  2. اگر کاغذ را از سمت خوابش پاره کنیم به راحتی پاره می‌شود، اما اگر از سمت مخالف خوابش آن را پاره کنیم مقاومت دارد و برای پاره کردن کاغذ به نیروی بیشتری نیاز است.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت کیهان میهن به بررسی معیارهای درجه بندی کاغذ پرداختیم، شناخت این معیارهای برای تمامی صنایع مرتبط با کاغذ مانند صنایع بسته بندی کیهان میهن امری ضروری است. امیدواریم مطالب گردآوری شده در این مقاله به دانش شما عزیزان در ارتباط با معیارهای درجه بندی کاغذ افزوده باشد، ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.