اهمیت بسته‌بندی در دنیای امروز بر هیچ فردی پوشیده نیست، در واقع همه ما می‌دانیم که بسیاری از کسب و کارها برای دستیابی به اهداف بازاریابی خود تمرکز ویژه‌ای بر بسته‌بندی محصولاتشان دارند. امروزه بیشترین ماده اولیه که برای تهیه بسته‌بندی استفاده می‌شود مقوا بسته بندی است. درگذشته علاوه‌بر انواع مقوا از کاغذ، چوب، شیشه و پلاستیک نیز برای بسته‌بندی استفاده می‌شد، اما امروزه به دلیل مقاومت بالا، سبک بودن و قیمت ارزان نسبت به دیگر موارد فوق‌الذکر استفاده از مقوا بسته بندی برای تهیه جعبه‌های بسته‌بندی گزینه مناسبی به نظر می‌رسد.

جالب است بدانید که مقوا بسته بندی انواع مختلفی دارد که هر کدام از انواع این مقواها برای تهیه بسته‌بندی خاصی مناسب می‌باشد؛ از این رو پیش از هر چیزی شما باید با انواع مقوا و کاربردهای هر کدام آشنا باشید. سپس با انواع بسته‌بندی و اینکه برای چه محصولاتی کارایی بیشتری دارند آشنا خواهید شد، پس در ادامه این مطلب از وبلاگ کیهان میهن با ما همراه باشید تا شما را با انواع مقوا بسته بندی آشنا کنیم.

مقوا بسته بندی

(مقوا)

مقوا چیست؟

همانطورکه می‌دانید مقوا شکل‌ ضخیم‌تری از کاغذ بوده که وجه تمایز آن با کاغذ در مواد اولیه‌ای است که هنگام ساخت آن به کار می‌رود؛ ضمن اینکه مقوا به دلیل ضخامت و سختی که دارد نور را از خود عبود نمی‌دهد. مقوا را به کمک روش‌های مخصوص و در انواع مختلفی تولید می‌کنند. یکی از اصلی‌ترین کاربردهای مقوا برای تهیه بسته بندی انواع کالاها و محصولات است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع مقوا می‌تواند به مقاله‌ای که پیش‌تر تحت عنوان آشنایی با انواع مقوا در وبلاگ سایت منتشر کرده‌ایم مراجعه کنید. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی مقوا بسته بندی که برای تهیه بسته بندی‌های متنوع انواع کالاها استفاده می‌شود بپردازیم.

انواع مقوا بسته بندی

بهترین مقوا جهت تولید انواع بسته بندی عبارت‌اند از:

  • مقوا لمینتی
  • مقوا ایندربرد
  • مقوا دوپلکس
  • مقوا کرافت
  • ورق کارتن (کاغذ فلوتینگ)

در ادامه به بررسی ویژگی‌ها و کاربردهای مقوا بسته بندی فوق‌الذکر می‌پردازیم.

مقوا لمینتی

مقوا بسته بندی لمینتی به صورت خام در بازار موجود نمی‌باشد، در واقع این نوع از مقوا به وسیله طرح گرافیکی با چاپ روی کاغذ انجام می‌شود و پس از مرحله چاپ کاغذ را بر روی ورق کارتن لمینتی می‌چسبانند. با این روش می‌توان یک جعبه کارتنی در اندازه و مقاومت مناسب با حفظ کیفیت چاپی خود بر روی یک جعبه مقوایی کوچک تولید کرد.

کاربرد مقوا لمینتی

با توجه به اینکه برای تولید این نوع از مقوا در واقع یک لایه از کاغذ با طرح‌های متفاوت بر روی مقوا استفاده می‌شود، ممکن است نوع مقوا بکار رفته در تولید آن متفاوت باشد؛ از این رو این نوع از مقوا برای بسته‌بندی‌هایی استفاده می‌شود که نیاز است طرح روی مقوا متفاوت باشد، برای مثال جعبه‌های اسباب‌بازی، لوازم خانگی و موارد این چنینی از این نوع مقوا برای تولید بسته‌بندی‌های خود استفاده می‌کنند.

مقوا ایندربرد

(مقوا ایندربرد)

مقوا ایندربرد

مقوا بسته بندی ایندربرد سفید رنگ بوده و برای چاپ افست بهترین انتخاب می‌باشد، چراکه کیفیت و رنگ مقوا می‌تواند در نتیجه چاپ تاثیر بسیار زیادی داشته باشد، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مقوا ایندر بود بافت مناسب آن است که منجر به پذیرش خط تا در آن می‌شود، به همین دلیل می‌تواند بهترین گزینه برای چاپ افست باشد. 

میزان سختی مقوا ایندربرد در حد متعادل است به‌گونه‌ای که یک روی آن صاف و صیقلی بوده و برای چاپ بسیار مناسب است. لایه درونی مقوا ایندربرد از مواد بازیافتی تشکیل شده است. همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم قابلیت چاپ‌پذیری بالا و درخشندگی مطلوب این مقوا منجر یکی از مزیت‌های مهم آن می‌اشد و می‌توان از این مقوا بسته بندی برای تولید انواع جعبه‌های بسته بندی کوچک و بزرگ استفاده کرد.

کاربرد مقوا ایندربرد

مقوا ایندربرد با توجه به ویژگی که در فوق به آن اشاره کردیم بیشترین کاربرد را در صنایع کارتن‌سازی و بسته‌بندی دارد و بیشتری استفاده‌ای که از این مقوا می‌شود برای تولید بسته‌بندی لوازم آرایشی و بهداشتی، دارو و برخی از مواد غذایی است.

مقوا دوپلکس

مقوا بسته بندی دوپلکس نیز یکی از مقواهایی است که بیشترین کاربرد را در صنایع بسته‌بندی و کارتن‌سازی دارد، جعبه‌های بسته‌بندی که به وسیله این نوع از مقوا بسته بندی تولید می‌شوند وزنی بین 400 تا 450 گرم دارند و از چسباندن دو یا سه لایه مقوا تولید می‌شوند؛ از این رو مقوای دوپلکس را می‌توان به عنوان ضخیم‌ترین مقوای موجود برای تولید جعبه‌های بسته‌بندی در نظر گرفت. 

مقوا دوپلکس می‌تواند به سفید، کرافت و یا ترکیبی از هردو این مقواها باشد. برای چاپ روی این نوع از مقواها از نوع خاصی از دستگاه افست استفاده می‌شود و برای گرماژهای بالاتر از تکنیک چاپ فلکسو یا لمینت استفاده می‌کنند.

کاربرد مقوا دوپلکس

مقوا دوپلکس از دو لایه مقوا که به کمک ضربه و فشار به یکدیگر چسبانده شده‌اند ساخته شده است، به همین دلیل دارای ضخامت زیادی است که می‌تواند برای بسته‌بندی لوازم برقی، بسته‌بندی صنعتی، عطر و لوازم آرایشی و جعبه غذا بیرون‌بر مناسب باشد.

مقوا کرافت

مقوا بسته بندی کرافت یک مقوا به رنگ قهوه‌ای است که عموم مردم بر این باورند رنگ قهوه‌ای این مقوا دلیل بر کیفیت پایین آن است در صورتی که اینگونه نیست و اصل مقوا و کاغذ در ابتدا تولید به رنگ قهوه‌ای است و با اضافه کردن مواد شیمیایی رنگ آن را سفید می‌کنند. سختی مقوا کرافت از مقوا ایندربرد بیشتر است، از این رو استفاده از این نوع مقوا معمولا مقرون‌به صرفه‌تر می‌باشد. برای طراحی بر روی این نوع از مقوا از چاپ افست استفاده می‌شود و معمولا از طرح‌های مینیمال و رنگ‌هایی با پوشانندگی بالا برای مقوا کرافت استفاده خواهد شد.

کاربرد مقوا کرافت

از مقوا بسته بندی کرافت جهت تولید بسته‌بندی بسیاری از کالا‌ها استفاده می‌شود، مقوا کرافت یک مقوای کاملا بهداشتی است که برای بسته‌بندی مواد غذایی، فست‌وفود و کافی‌شاپ‌ها استفاده می‌شود، همچنین برای تهیه جعبه کیک، همبرگر، سیب‌زمینی سرخ کرده و موارد این چنینی نیز از این مقوا استفاده می‌کنند.

کاغذ فلوتینگ

(کاغذ فلوتینگ)

ورق کارتن

از ورق کارتن یا همان کاغذ فلوتینگ بیشتر در تهیه جعبه‌های بسته‌بندی استفاده می‌شود که لازم است تا وزن زیادی را تحمل کنند، این نوع از ورق کارتن حداقل از سه لایه تشکیل می‌شود، در دو طرف این وق یک لایه ورق صاف قرار داشته و در وسط آن دو یک کاغذ کنگره‌ای که اصطلاحا به آن کاغذ فلوتینگ یا فلوت‌دار گفته می‌شود، قرار دارد.

یکی از مواردی که می‌تواند در استحکام جعبه‌ها تاثیرگذار باشد تعداد لایه‌ها و ضخامت مقواهای بکار رفته در بسته‌بندی است، به همین دلیل این نوع ورق‌های کارتن در انواع پنج لایه و هفت لایه نیز تولید می‌شوند.

کاربرد ورق کارتن

این نوع از مقوا بسته بندی اغلب در صنایع حمل و نقل برای بسته بندی و حمل کالاهای سنگین وزن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سخن آخر

در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به بررسی انواع مقوا بسته بندی جهت تولید بسته‌بندی کالاهای مختلف و همچنین ویژگی هر کدام از آن‌ها پرداختیم. موارد ذکر شده در این مطلب به شما کمک می‌کند تا در هنگام انتخاب مقوا مناسب برای بسته‌بندی کالای خود با توجه به ویژگی‌های کالا و مقوا بسته بندی مورد نظرتان بهترین انتخاب را داشته باشید. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها این مطلب با ما همراه بودید.