فلکسوگرافی یا همان چاپ فلکسو نوعی از روش چاپ است که برگرفته از کلمه Flexus به معنای انعطاف‌پذیری می‌باشد، علت نام‌گذاری این چاپ قابلیت استفاده از فلکسوگرافی برای چاپ روی مواد انعطاف‌پذیری همچون پلاستیک، کاغذ، سلفون، فیلم‌های فلزی و موارد این چنینی می‌باشد. این نوع از چاپ در واقع برای چاپ تکراری با طول متغیر با استفاده از طیف گسترده‌ای از جوهرها و لایه‌ها بسیار مناسب و کاربردی است.

فلکسوگرافی در ابتدا به عنوان یک روش چاپی برای تمبر لاستیکی ابداع شد و رفته‌رفته با گذشت زمان و پیشرفت صنعت، تحولات عظیمی در این نوع از چاپ به وجود آمد. جالب است بدانید که امروز تقریبا 6 درصد صنایع بسته‌بندی برای چاپ از روش فلکسوگرافی استفاده می‌کنند؛ ضمن اینکه دستگاهای جدید چاپ فلکسو علاوه‌بر قابلیت چاپ دارای قابلیت برش و لایه‌برداری نیز هستند. از این رو در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به بررسی مزایا و معایب فلکسوگرافی بپردازیم.  

فلکسوگرافی

(فلکسوگرافی)

فلکسوگرافی چیست؟

همانطور که در ابتدای این مطلب به آن اشاره کردیم فلکسوگرافی به نوعی از چاپ اطلاق می‌شود که برای چاپ بر روی مواد انعطاف‌پذیر استفاده می‌شود، با توجه به پیشرفتی که دستگاه‌های چاپ فلکسو تا به امروز پیدا کرده‌اند، این دستگاه‌ها قابلیت لایه‌برداری و برش را داشته که به کمک این ابزارها می‌توان شکل نهایی محصولات به خوبی انجام می‌شود.

تکنولوژی دستگاه‌های فلکسوگرافی به گونه‌ای است که دارای دو ماشین پیشرفته بوده و شامل هشت رنگ می‌شود، ضمن اینکه این دستگاه قابلیت چاپ و برش را به طور همزمان دارد، ضمن اینکه یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های چاپ فلکسو خشک شدن با سرعت بسیار بالا است.

از این نوع چاپ می‌توان برای هر نوع بسته‌بندی که دارای سطح ناصاف باشد نیز مناسب است؛ ضمن اینکه فلکسوگرافی با توجه قابلیت بالایی که برای چاپ بر سطوح و مواد مختلف دارد، قیمت پایین و مقرون به صرفه‌ای در میان دیگر انواع چاپ دارد.

معایب فلکسوگرافی

تنها عیبی که می‌توان برای چاپ فلکسو بیان کرد عدم تغییر رنگ در آن می‌باشد که این مسئله چاپ فلکسو را در برابر دیگر انواع چاپ فقیر می‌کند.

مزایای چاپ فلکسو

از این نوع چاپ می‌توان برای چاپ بر روی سطوحی مانند فویل آلومینیومی، فیلم پلیمری، کاغذ و مقوا بسیار مناسب و عالی است؛ از این رو برای چاپ بر روی محصولاتی مانند کیسه خرید فروشگاه، جعبه‌های مقوایی، لیبل‌های پشت چسب‌دار، پاکت‌های مختلف، مواد غذایی، لیوان‌های کاغذی و موارد این چنینی استفاده کرد.

مرکب مورد استفاده در فلکسوگرافی، گرانروی بالایی داشته و این مسئله منجر به ایجاد قابلیت خشک شدن سریع آن می‌شود، در نتیجه موجب تولید بالا و کاهش هزینه‌های چاپ برای مشتریان خواهد شد. از دیگر مزایای این نوع از چاپ می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد که هرکدام از این موارد را به طور جداگانه بررسی خواهیم کرد.

  • تطبیق‌پذیری
  • تولید سریع
  • فرآیند خودکار
  • نگهداری کمتر
  • مواد مصرفی کم هزینه
  • پالت رنگ
  • سازگاری با محیط زیست

مزایای فلکسوگرافی

(مزایای فلکسوگرافی)

تطبیق‌پذیری

یکی از قابلیت‌های فلکسوگرافی تطبیق‌پذیری است به گونه‌ای که طیف گسترده‌ای از بسترها را در خود جای می‌دهد و می‌توان برای چاپ از طریق آن از انواع مختلف جوهر مانند جوهر مبتنی بر حلال، مبتنی بر آب یا جوهر U.V نیز استفاده کرد. البته برای استفاده از هرکدام از این جوهرها نیاز به استفاده از بستری مخصوص است. همچنین به دلیل قابلیت استفاده این چاپ بر روی مواد انعطاف‌پذیر، متخلخل یا غیر متخلخل چاپ فلکسو را می‌توان چاپی بسیار متنوع در نظر گرفت.

تولید سریع

پرس بکار رفته در دستگاه چاپ فلکسو سرعت متوسط 300 متر در دقیقه را دارد که می‌تواند مقدار زمان صرف شده برای تنظیم را جبران کند و با پیشرفت دستگاه‌های چاپ فلکسو این سرعت روز به روز کاهش پیدا می‌کند؛ این مسئله منجر می‌شود تا کارکردهای کوتاه‌تر و اقتصادی نیز داشته باشد.

فرآیند خودکار

در چاپ فلکسو فرآیندهای لمینت، برش قالب و ورق به صورت خودکار تا مرحله نهایی به هم پیوسته عمل می‌کنند و پس از راه‌اندازی دستگاه این روند به سرعت انجام خواهد شد.

نگهداری کمتر

نگهداری از ماشین آلات و تجهیزاتی که در چاپ فلکسو از آن‌ها استفاده می‌شود بسیار ارزان و کم هزینه می‌باشد، این مسئله هزینه تعمیر و نگهداری را تا میزان زیادی کاهش می‌دهد و آن را تبدیل به گزینه‌ای مناسب و اقتصادی خواهد کرد.

مواد مصرفی کم هزینه

مواد مصرفی که در چاپ فلکسو استفاده می‌شود مانند جوهرها و مواد بسته‌بندی، نسبتا کم هزینه بوده و حتی در صورت بالا بودن هزینه اولیه صفحه، قیمت هر واحد به طور میانگین بسیار کاهش می‌یابد که همین مسئله منجر به مقرون به صرفه بودن این چاپ می‌شود.

پالت رنگی فلکسوگرافی

(پالت رنگی فلکسوگرافی)

پالت رنگ

فلکسوگرافی در فرآیند چاپ اغلب از 4 رنگ CMYK که شامل 4 رنگ فیروزه‌ای، ارغوانی، زرد و سیاه می‌شود استفاده می‌کند، اما یک پرس فلکسو به طور همزمان می‌تواند 10 رنگ را در خود جای دهد . این مسئله منجر به ایجاد طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها برای چاپ می‌شود.

سازگاری با محیط زیست

چاپ فلکسو به دلیل استفاده از جوهرهای مبتنی بر آب، جوهرهای بازیافتی و صفحات فلکسو قابل شست‌وشو با آب بسیار سازگار با محیط زیست بوده و همین مسئله تاثیرات جوهرهای این چاپ بر محیط زیست را کاهش می‌دهد و سموم کمتری تولید می‌کند.

سخن آخر

چاپ فلکسو امروزه یکی از انواع محبوب‌ترین چاپ‌ها در میان مصرف‌کنندگان به شمار می‌آید و به مرور زمان این چاپ پیشرفت‌های قابل توجه‌ای داشته است. با توجه به مطالبی که در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به آن اشاره کردیم باید متوجه مزایا و معایب فلکسوگرافی شده باشید که این مسئله منجر به محبوبیت هرچه بیشتر این چاپ در میان صنایع شده باشد؛ ضمن اینکه این نوع چاپ یکی از پردرآمدترین چاپ‌ها به شمار می‌آید. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتها این مطلب با ما همراه بودید.