یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که تعیین کننده کیفیت کاغذ می‌باشد، گرماژ کاغذ است. اگر بخواهیم گرماژ کاغذ را از نظر لغوی معنی کنیم در واقع جرم کاغذ (با واحد گرم) در واحد سطح آن (با واحد متر مربع) می‌باشد، از این رو زمانی که می‌گوییم گرماژ کاغذی 90 است درواقع بدان معناست که جرم یک متر مربع از این کاغذ 90 گرم می‌باشد. نکته حائز اهمیت در این بین، رابطه مستقیمی است که میان این فاکتور و کیفیت کاغذ وجود دارد، پس هرچه گرماژ بالاتر باشد کیفیت کاغذ نیز به همان نسبت بالاتر است.

غالبا افراد در هنگام خرید کاغذ یا مقوا با مشکل ندانستن گرماژ آن مواجه می‌شوند، اما مشکل اصلی آن جایی است که گرماژ با حجم اشتباه گرفته می‌شود، در صورتی که گرماژ در واقع وزن کاغذ یا مقوا محسوب می‌شود. با توجه به موارد ذکر شده در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به بررسی چیستی گرماژ کاغذ و نحوه محاسبه آن بپردازیم، پس اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی می‌باشید که در هنگام خرید کاغذ یا مقوا برای محاسبه گرماژ با مشکل مواجه می‌شوید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

گرماژ کاغذ

(گرماژ کاغذ)

گرماژ کاغذ چیست؟

همانطور که بدان اشاره کردیم گرماژ کاغذ یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تعیین کیفیت کاغذ است که هرچه مقدار آن بیشتر باید استحکام، کیفیت و قیمت کاغذ بیشتر خواهد شد. واحد گرماژ GSM (g/m2) می‌باشد که درواقع مخفف grams per square meter است. گرماژ کاغذها با توجه به نوع و کاربرد آن‌ها متفاوت است، از این رو در بازار کاغذهایی با گرماژ مختلف موجود است. کاغذهای موجود در بازار گرماژی بین 38 گرم تا 80 گرم دارند، البته گرماژ بالاتر از 80 نیز در بازار موجود است، اما برای صنعت چاپ غالبا از کاغذهایی با گرماژ 70 گرم استفاده می‌شود.

درحالت کلی دقت در استانداردهای مربوط به مصارف مختلف کاغذ امری حیاتی، برای مثال دستگاه‌های کپی حساسیت بالایی نسبت به گرماژ داشته و هر اشتباه جزئی در این مورد می‌تواند منجر به از کار افتادن دستگاه شود. در ادامه به بررسی نحوه محاسبه گرماژ کاغذ و استاندارد جهانی در این مورد خواهیم پرداخت.

استاندارد جهانی گرماژ کاغذ

(استاندارد جهانی گرماژ کاغذ)

استاندارد جهانی و نحوه محاسبه گرماژ کاغذ

برای اندازه‌گیری گرماژ کاغذ فرمول ساده ذیل را استفاده می‌کنند:

g = (m/A)*1000 

در این فرمول g گرماژ، m جرم کاغذ با واحد گرم و A مساحت کاغذ با واحد میلی‌متر مربع است.

گرماژ نیز مانند هر چیز دیگری دارای یک استاندارد جهانی است که با نام گرماژ ایزو 536 (ISO 536) شناخته شده است، پیش‌تر اشاره کردیم که برای استفاده از کاغذها به ویژه در دستگاه‌های کپی با توجه به حساسیتی که دارند لازم است که به استانداردهای گرماژ توجه داشته‌باشیم. 

ایزو 536 گواهی‌نامه، استانداردی بین‌المللی و روشی در تعیین و اندازه‌گیری گرماژ کاغذ در هشت صفحه معرفی شده است که تمامی روش‌ها و آزمایش‌هایی که ویژگی‌های کیفی کاغذ و مقوا را نشان می‌دهد در بخش‌های مختلف نسخه چهارم این سند آورده شده است. ایزو 536 به عنوان سند اصلی گرماژ شناخته شده است، اما در آن ایزوهایی نیز به عنوان منبع و مرجع نامبرده شده که در ادامه آن‌ها ذکر کرده‌ایم.

  • ایزو 186 نمونه برداری برای تعیین کردن میانگین کیفیت کاغذ و مقوا
  • ایزو 187 شرایط محیطی استاندارد برای نگهداری، آزمایش و فرآیند کنترل نمونه‌های شرایط محیطی و نگهداری
  • ایزو 287 تعیین میزان رطوبت کاغذ و مقوا

انواع کاغذهای چاپی

(انواع کاغذهای چاپی)

گرماژ انواع کاغذهای چاپی

پس از تمام مواردی که ذکر کردیم شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که از چه گرماژی برای کاغذهای مصرفی خود باید استفاده کنیم، در ارتباط با این موضوع بهتر است که اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید تا در موقعیت‌هایی مانند اظهار نظر در ارتباط با چگونگی چاپ پروژه چاپی خود بدانید که چه فاکتورهایی در کیفیت چاپ شما تاثیرگذارند؛ از این رو در ادامه این مطلب به معرفی گرماژ کاغذهای مختلف پرداختیم.

  • کاغذ تحریر 70 گرمی

این نوع از کاغذ بیشتر در پرینترها، دستگاه‌های کپی و نوشت افزارهای روزانه کاربرد داشته و گرماژی حدود 70 گرم دارد.

  • کاغذ تحریر 90 گرمی

این نوع از کاغذ نیز یکی از متداول‌ترین کاغذهای مصرفی در چاپگرهاست که مناسب ادارات و شرکت‌هایی که با چاپ متریال‌های ساده سروکار دارند می‌باشد و گرماژی حدود 90 گرم دارد.

  • کاغذ تحریر 100 گرمی

این کاغذ با توجه به قابلیت بالا در تا زدن و انعطاف‌پذیری که دارد بیشتر برای بروشورهای معرفی محصولات از آن استفاده می‌شود و گرماژ آن حدود 100 گرم است.

  • کاغذ تحریر 120 گرمی

این نوع از کاغذ نسبت به کاغذ 100 گرمی کمی سنگین‌تر بوده و برای بروشورها بسیار مناسب است، چراکه جلوه‌ای حرفه‌ای تر داشته و گرماژ آن حدود 120 گرم است.

  • کاغذ بریستول 145 گرمی

این نوع از کاغذ بیشتر به عنوان مقوای سبک وزن شناخته شده که گزینه‌ای بسیار مناسب برای پاکت‌های پستی است و گرماژ آن حدود 145 گرم می‌باشد.

  • مقوای کارتی 180 گرمی

این نوع از کاغذ نیز به عنوان مقوای مقاوم شناخته شده که برای چاپ پوشه‌ها، جلد جزوه‌ها، محصولات بایگانی و موارد این چنینی کاربرد داشته و گرماژ آن حدود 180 گرم است.

  • مقوای کارتی 200 گرمی

این نوع از مقوا برای نوشت افزارهای اداری، پاکت‌ها، جاکتابی و موارد این چنین کاربرد داشته و گرماژ آن حدود 200 گرم است.

  • مقوای کارتی 300 گرمی

ظاهر این نوع مقوا نسبت به دو نمونه قبلی آن سنگین‌تر و حرفه‌ای‌تر بوده که برای محصولاتی که گرماژ بالا در آن‌ها مدنظر بوده استفاده می‌شود و گرماژ آن حدود 300 گرم است.

جمع‌بندی

حال که با انواع گرماژ کاغذ آشنا شدید و دانش خود را در این زمینه افزایش دادید بار دیگر که برای خرید کاغذ یا انجام کارهای چاپی مراجعه می‌کنید دیگر مشکلی در شناخت تفاوت کیفیت کاغذها بر حسب گرماژ آن‌ها نخواهید داشت. در این مقاله از سایت کیهان میهن به بررسی گرماژ انواع مختلف کاغذهای چاپی پرداختیم، ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.